ÖTA Geçici Depolama Alanı:Ömrünü tamamlamış araçların arındırıldığı, söküldüğü ve işleme tesisine gönderilinceye kadar geçici olarak bekletildiği ve çevre izin ve lisansı/GFB almış alanlar. Geçici depolama alanlarına kabul edilen ömrünü tamamlamış araçlar, azami otuz iş günü içinde arındırılır.
Ömrünü tamamlamış araçların arındırılmasında; Sıvılaştırılmış gaz tankları ve akülerin çıkarılması, Hava yastıkları gibi patlama olasılığı bulunan parçaların çıkarılması ya da nötralizasyonu, uygulama imkânının bulunması durumunda cıva içerdiği bilinen tüm parçaların araçtan çıkarılması,Sıvı ve/veya sıvılaştırılmış yakıt, motor yağı, transmisyon yağı, şanzıman yağı, hidrolik yağı, soğutma sıvıları, antifiriz, fren sıvıları ve klima sıvıları boşaltılması gerçekleştirilir. Ömrünü Tamamlamış Araç(ÖTA) Teslim Yerleri: Ömrünü tamamlamış araçların, teslim alınarak, aracın kayıttan düşülmesi ve bertaraf formu işlemlerinin yapıldığı yerlerdir. Teslim yerlerine getirilen araçlar altmış günden fazla tutulamaz ve tutulan araç sayısı on adedi geçemez.Bu alanlarda arındırma, söküm, kesme ve parçalama işlemlerinden herhangi biri gerçekleştirilemez.
Araç Sahibinin Yükümlülükleri: Araç sahibi, ömrünü tamamlamış aracını ÖTA teslim yerleri, geçici depolama alanlarına yönetmeliğe uygun (Aracın; şanzıman, diferansiyel, katalizatör, motor, elektronik kontrol üniteleri, lastik, üstyapı gibi önemli parçalarının bulunmaması aracın geri alma zorunluluğunu ortadan kaldırır) olarak teslim etmek ve aracı teslim alandan araca ait onaylı “Araç Kayıttan Düşme ve Bertaraf Formu”nu almakla yükümlüdür.(İlgi aracın önemli ana parçalarla birlikte, motor ve şaşi numaralarının bulunması, okunabilir olması gerekir)
Atık (Hurda Araç / ÖTA: Tehlikeli Atık ) Üreticisi / Sahibi ve yönetiminden sorumlu kişi, kurum ve kuruluşlar, atık yönetiminin her aşamasında atıkların çevre ve insan sağlığına zarar vermesini önleyecek tedbirleri almakla yükümlü olup,Tehlikeli Atıkların neden olduğu çevresel kirlenme ve bozulmadan kaynaklanan zararlardan dolayı tehlikeli atığın toplanması, taşınması, geçici ve ara depolanması, geri kazanımı, yeniden kullanılması ve bertarafı faaliyetlerinde bulunanlar müteselsilen sorumludur.
Ömrünü tamamlamış bir aracın arındırma ve söküm işlemlerine başlamadan önce, araç söküm kılavuzu ya da Uluslararası Söküm Bilgisi (IDIS) sistemi incelenir. Elektrik kontağıyla oluşabilecek kazaları önlemek maksadıyla yakıt tankı boşaltılmadan önce araçtan akü çıkarılarak topraklama yapılır.
ARINDIRMAYakıt tankı boşaltılır
Araçta LPG tankı varsa boşaltılır
Klima gazları vakumlanarak boşaltılır
Hava yastıkları, araç içinde herhangi bir elektrik akımının kalması ihtimaline karşılık, akünün çıkarılmasından en az yirmi dakika sonra çıkarılır
Yeniden kullanıma uygun olmayan motorların vites kutuları ile diferansiyellerinin yağları boşaltılır
Radyatörün içerisindeki antifiriz sıvısı boşaltılır
Hidrolik yağlar, fren sıvısı, debriyaj sıvısı ile hidrolik direksiyon sıvısı boşaltılır
Cam yıkama suyu boşaltılır
Süspansiyon sistemindeki amortisör sıvıları boşaltılır
Katalizör sökülür
Yönetmeliğin Ek-2’sinde listelenen ve (X) işareti ile işaretlenmiş olan tehlikeli madde içeren parça ve malzemeler araçtan sökülür
Yeniden kullanılabilir parçalar araçtan sökülerek, yıkama ve temizleme işlemleri tamamlandıktan sonra Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin beşinci fıkrasında belirtilen parçalara barkod verilerek Bakanlığın veri sistemine işlenir
Lastikler, jantlar ve kurşun balans ağırlıkları sökülür
Yeniden kullanılmayacak hava yastıkları güvenlik şartları sağlanmış özel bir alanda patlatılarak imha edilir
Tüm Hakları Saklıdır 2024 E-Hurda destek@e-hurda.com